Αρχική Σελίδα
Χάρτης Ιστοχώρου
Είσαστε εδώ: Αρχική Σελίδα » Γραφείο Τύπου » Δελτία Τύπου | Νέα / Ανακοινώσεις | Δραστηριότητες | Πρακτικά Δημ. Συμβουλίου | Τί γράφει ο Τύπος για μας...
Τί γράφει ο Τύπος για μας... | 04/01/2013 Επιστροφή
Συνέντευξη του Προέδρου κου Αδάμου στην εφημερίδα Εξ Ανατολής

Γιώργος Αδάμος: «Ο συνδυασμός μας έχει προσφύγει στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης»              
Συνέντευξη στην "Εξ Ανατολής"  -  2/1/2013
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΠΤΕΡΙΔΗ                    
Ο καθένας μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις θέσεις της «Δύναμης Ελπίδας», κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη μαχητικότητα του συνδυασμού. Διακρίνουμε στη «Δύναμη Ελπίδας» κινητικότητα και οργάνωση, που αποσκοπούν στον έλεγχο του έργου της δημοτικής αρχής, κάτι που ελάχιστοι συνδυασμοί μειοψηφίας μας έχουν συνηθίσει. Αντιμετωπίζουν τα δημοτικά συμβούλια με σοβαρότητα και όχι σαν καθιερωμένα τελετουργικά ρουτίνας, που πάνε, τα λένε και φεύγουν. Για τα όσα θίγουν, δεν αρκούνται στις δημόσιες αναφορές αυτών, αλλά τα παρακολουθούν και ελέγχουν την πορεία τους.
Ο κ. Αδάμος, μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Μεταξύ άλλων, μας ενημέρωσε ότι έχει ήδη απευθυνθεί στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης για να ελέγξουν τη νομιμότητα διαδικασιών του δήμου, για 10 συγκεκριμένα θέματα που έχει καταθέσει ο συνδυασμός. Τονίζει τη σημαντικότητα της διαφάνειας στους δήμους, και μας αναλύει κάποιες από τις θέσεις του συνδυασμού του.

Πρόσφατα είχατε μια νέα διαμάχη με τον κ. Μεθενίτη, ο οποίος σας αποκάλεσε «Δύναμη Επίθεσης κατά των εργαζόμενων». Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι είστε υπέρ στο να δοθεί αυτή η περίφημη λίστα με τα στοιχεία των εργαζόμενων. Είστε κατά των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ – ΟΤΑ;
Γιώργος Αδάμος: Εμείς δεν είμαστε κατά των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Είναι συνδικαλιστικός φορέας και δεν θέλουμε να μπλεχτούμε στη δράση συνδικαλιστικών ή κομματικών φορέων. Εμείς από την αρχή, ως «Δύναμη Ελπίδας», δηλώσαμε ότι ασχολούμαστε με τα τοπικά θέματα του δήμου. Δεν τοποθετούμαστε σε σχέση με τα κόμματα ούτε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το συγκεκριμένο θέμα όμως, αφορά και το δήμο. Εμείς, στην ανακοίνωση που βγάλαμε, και πολύ φοβάμαι πως θα δικαιωθούμε σύντομα, είπαμε ότι ο τρόπος της ευθείας παρανομίας είναι λάθος για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι. Δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους παρανομώντας, πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση, έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι.
Η επιχειρηματολογία μας ήταν ότι από τη στιγμή που κανένας υπάλληλος του δήμου μας δεν θίγεται, δεν έχουμε κανένα λόγο να μη στείλουμε τα στοιχεία και να είμαστε ήσυχοι. Εξάλλου δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε τους νόμους α λα καρτ. Ο αδύνατος, που αυτή τη στιγμή είναι οι εργαζόμενοι, δεν μπορούν να στηριχτούν στην παρανομία. Η μόνη τους δύναμη είναι να ζητήσουν πιστή εφαρμογή του νόμου. Εμείς δεν είμαστε κατά των διεκδικήσεων, αντιθέτως! Με γνώση και ευθύνη, να βρούνε τρόπους αγώνα και να παλέψουνε για το δίκιο τους. Είναι θέμα νομιμότητας αλλά και ουσίας. Η ουσία είναι ότι με αυτό τον τρόπο, δεν μπορούν να σταματήσουν την απόφαση. Το υπουργείο έχει τις λίστες. Αν με την κινητοποίηση μπορούσαν να το σταματήσουνε, ίσως το σκεφτόμασταν διαφορετικά.

Πιστεύετε ότι στο δήμο Μαρκοπούλου πρέπει να γίνουν απολύσεις;
Γ.Α.: Δεν έχουμε ακόμα πλήρη και σαφή εικόνα, σίγουρα όμως πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνουν καινούργιες προσλήψεις. Από την πρώτη μέρα που συμμετέχουμε στο δημοτικό συμβούλιο, έχουμε ζητήσει αναδιοργάνωση του δήμου. Όταν ο κ. Μεθενίτης μας έλεγε ότι δεν μπορεί να εισπράξει τα έσοδα, γιατί στο τμήμα εσόδων έχει έναν υπάλληλο που είναι προϊστάμενος του εαυτού του, του είπαμε ότι δεν γίνεται στο πρωτόκολλο να έχει τέσσερα άτομα και στο τμήμα μόλις έναν. Η ευθύνη ενός manager, που πρέπει να είναι ο Δήμαρχος, είναι να βάζει τον καθένα εκεί που πρέπει, να βάζει άτομα στις υπηρεσίες που χωλαίνουν και να πάρει άτομα από υπηρεσίες που δεν προσφέρουν. Έχουμε ζητήσει ήδη την κατάσταση των υπαλλήλων του δήμου, θα έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για το πόσους ανθρώπους χρειάζεται ο δήμος και σε ποια τμήματα. Πρέπει να δούμε ποιος είναι που, κάτι που νομίζω ότι ο κ. Μεθενίτης δεν ξέρει. Το είχαμε πει και για τους συμβασιούχους. Αν νομίζουν ότι ο δήμος έχει συγκεκριμένες ανάγκες, πρέπει να προδιαγράψουν ποιες θέσεις είναι, και να ζητήσουν να γεμίσουν. Πριν πούμε αν μας λείπουν θέσεις ή μας περισσεύουν, πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση.

Δεν υπάρχει οργανόγραμμα του δήμου;
Γ.Α.: Οργανόγραμμα υπάρχει, αλλά δεν ξέρουμε που είναι ο κάθε υπάλληλος.

Ισχύει το γεγονός ότι προσλήφθηκαν άτομα πέρυσι τον Αύγουστο για συγκεκριμένους τομείς και κυρίως στην καθαριότητα, αλλά αυτή τη στιγμή απασχολούνται στα γραφεία;
Γ.Α.: Βεβαίως. Πέρυσι τον Αύγουστο έγινε μία υποτίθεται προκήρυξη, που εμείς την προσβάλαμε γιατί δεν δημοσιεύτηκε. Θα σας δώσω ένα στοιχείο. Πέρυσι, για 35 θέσεις, είχαν υποβληθεί 70 αιτήσεις. Φέτος, που δημοσιεύσαμε την προκήρυξη, υποβλήθηκαν 670!

Σε πρόσφατή ανακοίνωσή σας, θέτετε το ερώτημα στον κ. Μεθενίτη αν είναι τελικά κατά της αναδιοργάνωσης του δήμου. Μιλάτε συχνά για την αναδιοργάνωση, πώς την εννοείτε;
Γ.Α.: Εμείς ως παράταξη συμφωνούμε με αυτό που πολλοί λένε, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι πολύ κοντά στον πολίτη, ώστε να μπορεί να αντιδράσει άμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αυτό που λένε διάφοροι επίσημοι φορείς, είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το νούμερο ένα σημείο διαφθοράς. Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ. Σπύρος Μουζακίτης, μετά από δημοσίευμα της «Καθημερινής», ανέθεσε κατεπείγουσα εντολή για να εξεταστεί η διαφθορά στους δήμους. Εστιάζει ειδικά στις απευθείας αναθέσεις, οι οποίες στο δήμο μας είναι εκατοντάδες.
Σχεδόν κανένα έργο δεν γίνεται με διαγωνισμό. Εμείς θέλουμε, η τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει το ρόλο για τον οποίο υπάρχει. Όχι για να πλουτίζουν οι διοικούντες δήμαρχοι και οι πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά για να είναι κοντά στον πολίτη. Η σημερινή τοπική αρχή, δεν είναι. Ο δήμος δεν μπορεί να φτιάξει στο 3ο δημοτικό Πόρτο Ράφτη ένα στέγαστρο 6.000 ευρώ ενώ ανακατασκευάζει το «Άρτεμις» που κοστίζει πάνω από 200.000.

Το επιχείρημα της διοικούσας παράταξης, είναι ότι τα χρήματα του ταμείου της Κ.Δ.Ε.Μ.(Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Μαρκοπούλου) δεν μπορούν να διατεθούν για σχολεία.
Γ.Α.: Εμείς το αναφέραμε και στο δημοτικό συμβούλιο. Κάναμε αίτηση για να μας καταθέσουν τον εσωτερικό κανονισμό της Κ.Δ.Ε.Μ. όπου αναφέρεται ότι μπορεί να διαθέτει χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς. Όταν το κατέθεσα στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Μεθενίτης μου απάντησε ότι είμαι ψεύτης. Επίσης τους διάβασα ποια είναι τα καθήκοντα του προέδρου της Κ.Δ.Ε.Μ., πουθενά δεν αναφέρει ότι ο πρόεδρός της μπορεί να κάνει απευθείας αναθέσεις. Πρέπει όλα να είναι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Κ.Δ.Ε.Μ.. Η ανακατασκευή του κινηματογράφου «Άρτεμις» είναι απόφαση του προέδρου. Για εμάς είναι άκυρη και θα κάνουμε προσφυγή.

Δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός ελέγχου για τέτοιου είδος παραβάσεις;
Γ.Α.: Βεβαίως και υπάρχει. Εμείς, ως «Δύναμη Ελπίδας» τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθούμε να ελέγχουμε τη δημοτική αρχή. Όταν μαθαίνουμε κάτι το δημοσιεύουμε αμέσως, η βασική μας δέσμευση είναι η διαφάνεια. Ο συνδυασμός μας έχει προσφύγει στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, έχουν κατατεθεί ολόκληροι φάκελοι για 10 θέματα, όπως η άρδευση των σπιτιών και των απευθείας αναθέσεων στον κινηματογράφο «Άρτεμις». Και έρχονται και άλλα. Από τη στιγμή που οι δημόσιες καταγγελίες μας αντιμετωπίζονται με ύβρεις, και η δημοτική αρχή δεν σκέφτεται να συμμορφωθεί και να τηρήσει τις αρχές της διαφάνειας και της συλλογικότητας των αποφάσεων, εμείς θα απευθυνθούμε οπουδήποτε μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας. Δηλαδή, σε ανώτερους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ξεκινήσαμε από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης με πλήρη και τεκμηριωμένο φάκελο, ρωτώντας τους αν οι διαδικασίες που θίγουμε ότι γίνονται στο δήμο, είναι νόμιμες. Εάν, όπως ισχυρίζονται, είναι όλα νόμιμα, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Τότε θα τους δώσουμε συγχαρητήρια. Αν όμως τα πράγματα είναι όπως τα λέμε εμείς, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε μπλεξίματα.
Υπάρχει και ένα άλλο θέμα με τις απευθείας αναθέσεις. Γίνονται δήθεν διαγωνισμοί ενώ δεν υπάρχει καμία προσφορά για απευθείας αναθέσεις, ούτε από το δήμο Μαρκοπούλου ούτε από τα μεσόγεια. Ποιός τους σύστησε αυτές τις εταιρείες; Γιατί δεν πήρανε καμία προσφορά από τεχνικές εταιρείες του δήμου Μαρκοπούλου; Είναι ένα συγκεκριμένο γκρουπ εταιρειών, που έχει κοινές εταιρείες αλλά στην ουσία είναι ένα μετοχικό σχήμα που έχει 5 εταιρείες και δίνουν προσφορές σε απευθείας αναθέσεις. Αυτό αποδεικνύεται επειδή πολλές εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέσαμε, έχουν ίδια διεύθυνση έδρας και ίδιο αριθμό τηλεφώνου.
Όλες αυτές οι εταιρείες, κάνουν δουλείες της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας. Δείτε ποιος είναι υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφέρειας…

Δεν είναι η πρώτη σας δημόσια διαμάχη με τον δήμαρχο. Πριν 2,5 μήνες, μετά από ελέγχους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στην πλαζ Αυλακίου, σας είχε κατηγορήσει ως ηθικό αυτουργό αυτού του ελέγχου, καθώς είχατε κάνει δημόσια αναφορά περί παράνομων προσλήψεων. Τελικά δικαιώθηκε η «Δύναμη Ελπίδας»;
Γ.Α.: Έχουμε μόνο τα πορίσματα από το ΙΚΑ, από την Επιθεώρηση Εργασίας όχι ακόμα. Το ΙΚΑ επέβαλε πρόστιμα για τρεις ανασφάλιστους εργαζόμενους της πλαζ Αυλακίου, που βρέθηκαν εκείνη τη στιγμή.

Χωρίς να γίνει γενικός έλεγχος. Οι τρεις ανασφάλιστοι δεν ήταν συνολικά από τους εργαζόμενους της πλαζ, αλλά από όσους εργάζονταν εκείνη τη στιγμή.
Γ.Α.: Ναι δεν έγινε γενικός έλεγχος. Εμείς σε αυτό θα επιμείνουμε. Ως μέλος του Δ.Σ. της Κ.Δ.Ε.Μ. δεν έχω ψηφίσει προφανώς καμία απόφαση. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν και προσωπικές ευθύνες για τη βλάβη που θα υποστεί η Κ.Δ.Ε.Μ.
Για όλες αυτές τις αμοιβές που παίρνουν οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ασφαλιστικές εισφορές. Οι εργαζόμενοι είναι σαφώς ανασφάλιστοι, και αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας. Δεν ξέρουμε ποιά ακριβώς ήταν η καταγγελία στο ΙΚΑ Μαρκοπούλου, και έτσι δεν γνωρίζουμε γιατί πηρέ αυτή την απόφαση. Κάποιος μας πρόλαβε και έκανε την καταγγελία, γιατί είχαμε σκοπό να την κάνουμε εμείς.
Ο κ. Μεθενίτης, χρησιμοποίησε επί ένα χρόνο την πλαζ για να εξυπηρετήσει προσωπικούς του φίλους. Εκείνοι που δούλεψαν Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, που η πλαζ υπολειτουργούσε και μάλιστα μερικές μέρες ήταν κλειστή λόγω καιρού, πήρανε bonus! Και μάλιστα της τάξης του 50%. Η επιχειρηματολογία ήταν ότι δόθηκε επειδή μάζευαν γόπες από την άμμο.
Η «Δύναμη Ελπίδας» είναι δημοκρατικά οργανωμένη, συνεδριάζει κάθε Σάββατο, υπάρχουν εκλεγμένα όργανα και οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά. Όταν κυκλοφορώ στο δρόμο, και συναντάω ανθρώπους από το Πόρτο Ράφτη και το Μαρκόπουλο που είναι άνεργοι, με ρωτάνε γιατί εκείνοι δεν έχουν το δικαίωμα να καταθέσουνε αίτηση για αυτές τις θέσεις. Δεν τους δόθηκε όλο το χρόνο, η δυνατότητα να καταβάλουν αίτηση για αυτή τη δουλεία. Τί να απαντήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους; Ας τους απαντήσει ο κ. Μεθενίτης. Μάχεται τάχα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά τί γίνεται με τα δικαιώματα των ανέργων;

Στο δημοτικό συμβούλιο της 1/10, είχαν υπάρξει εντάσεις επί αυτού του θέματος στο δημοτικό αμφιθέατρο με πρωτόγνωρα επεισόδια.
Γ.Α.: Όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα, προσπαθούν μέσω υβριστικών ανακοινώσεων να μας φοβίσουν, ή μαζεύουνε ανθρώπους, δήθεν αγανακτισμένους, για να μας προβοκάρουν. Το ανέφερα σε δημοτικό συμβούλιο και δεν αμφισβητήθηκε: στο προσυμβούλιο της παράταξης του κ. Μεθενίτη, υπήρξε εισήγηση από δημοτικό σύμβουλο να φωνάξουν αυτούς που εργάζονται στην πλαζ, να ρίξουν «μερικές ψιλές» στον Αδάμο για να μάθει να μην μιλάει. Το διασταύρωσα, κάλεσα τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και του ζήτησα να εγγυηθεί την ασφάλεια τη δική μου, των μελών του συνδυασμού αλλά και της ίδιας της διαδικασίας.
Εμείς, επειδή θέλαμε να προστατέψουμε τη διαδικασία, ζητήσαμε από την αστυνομία να βρίσκετε εκεί για να μην γίνουν επεισόδια. Παρότι υβριστήκαμε αισχρά και κινήθηκαν προς το μέρος μας με απειλητικές διαθέσεις, εμείς δεν ανταπαντήσαμε. Μάλιστα, σε εκείνο το συμβούλιο, ήταν η πρώτη φορά που ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου άργησαν να μπουν στην αίθουσα, παρόλο που άκουγαν τη φασαρία.

Ο συνδυασμός σας αποτελείται κυρίως από κατοίκους του Πόρτο Ράφτη. Θεωρείτε ότι υπάρχει ακόμα τοπικιστικό ζήτημα ανάμεσα σε Πόρτο Ράφτη και Μαρκόπουλο;
Γ.Α.: Από τη στιγμή της ίδρυσής μας, προσπαθούμε να μην υπάρχει αυτό το ζήτημα. Δυστυχώς, η άρχουσα τάξη του Μαρκοπούλου, επειδή εύκολα μπορεί και συσπειρώνει το γηγενή πληθυσμό, το καλλιεργεί εδώ και χρόνια. Πολιτικά τους συμφέρει. Εμάς πολιτικά δεν μας συμφέρει, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Από τη φύση τους άνθρωποι που εγκαθίστανται σε έναν τόπο που δεν έχουν ρίζες, προφανώς είναι ανοιχτά μυαλά, δεν μπορούν να ταμπουρωθούν πίσω από τέτοιες συσπειρώσεις. Δεν τους λέει τίποτα αυτό, όπως και δεν λέει τίποτα στην κίνησή μας. Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να εντάξουμε στο συνδυασμό μας γηγενείς, και η φιλοδοξία μας είναι στις επόμενες εκλογές να είναι μισοί – μισοί. Για εμάς δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού.
Είναι θέμα εσωτερικής αντίληψης και ποιότητας δημοκρατίας. Το Πόρτο Ράφτη όμως είναι αδικημένο. Η σωστή διαδικασία είναι ότι ισότιμα, οι δύο πόλεις θα συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής έργου.

Το Πόρτο Ράφτη σε ποιους τομείς έχει αδικηθεί;
Γ.Α.: Η αδικία έγκειται στην ανταποδοτικότητα των πόρων. Τα έξοδα ενός δήμου, είναι κατ' εξοχήν ανταποδοτικά. Από εκεί που τα παίρνει, πρέπει να τα τοποθετεί. Φανταστείτε ότι τα έσοδα του δήμου, προέρχονται σχεδόν κατά 80% από το Πόρτο Ράφτη και η ανταπόδοση δεν ξεπερνά το 25%. Διαχρονικά σε επίπεδο έργων και παροχής υπηρεσιών, έχει αδικηθεί κατάφωρα. Εμείς δεν θέλουμε να αδικήσουμε το Μαρκόπουλο, αλλά να υπάρξει ισοτιμία στην ανταπόδοση.

Η προεκλογική ρητορική του κ. Μεθενίτη, υποστήριζε το Πόρτο Ράφτη και συμφωνούσε σε όσα λέτε περί αδικίας. Τελικά το υποστήριξε όσο έπρεπε;
Γ.Α.: Αυτό είναι το εύκολο. Τουλάχιστον τις τελευταίες 5 τετραετίες, όλοι οι δήμαρχοι λένε προεκλογικά ότι αυτή η τετραετία θα είναι του Πόρτο Ράφτη. Πέντε τετραετίες τώρα είναι το ίδιο σύνθημα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Σε όλες τις εξαγγελίες, ο δήμαρχος έλεγε ότι η αποχέτευση θα ξεκινήσει από την παράκτια ζώνη. Εγώ πιστεύω ότι θα τελειώσει η τετραετία, και η παράκτια ζώνη δεν θα έχει αποχετευθεί. Ξεκίνησε να γίνεται κάτι στο βιολογικό, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση -θεού θέλοντος και περιφέρειας επιτρέποντος- από το Μαρκόπουλο. Δείτε επίσης τί γίνεται με τα σκουπίδια, τις παραλίες, τη συγκοινωνία.

Από τα θέματα που έχει χειριστεί ο δήμος, σε ποια θεωρείτε ότι τα έχει πάει καλά;
Γ.Α.: Το μόνο που εμείς χειροκροτήσαμε και ψηφίσαμε, ήταν η αλλαγή θέσης του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, που ήταν κάθετος στο να μην γίνει η δημιουργία του ΚΕΛ(Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων) Βαραμπά. Αυτή η αλλαγή απόφασης, ήταν μια γενναία πολιτική απόφαση.

Ο δήμος Μαρκοπούλου αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, από περιβαλλοντικά μέχρι οικονομικά. Η «Δύναμη Ελπίδας», έχει τη δύναμη να δώσει ελπίδα στους πολίτες;
Γ.Α.: Εμείς πιστεύουμε ότι ο δήμος Μαρκοπούλου, είναι ένας πλούσιος δήμος. Έχουμε επιχειρήσει, από τη μέρα που εκλεχτήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο, να πείσουμε τη δημοτική αρχή να εισπράξει τα οφειλόμενα. Αυτά πρέπει να ξεπερνάνε τα 4 εκατομμύρια. Τα 2 εκατομμύρια αφορούν λογαριασμούς νερού, χωρίς μάλιστα να γίνεται η τιμολόγηση όλου του οικισμού του Πολυτεχνείου. Είναι ένα θέμα που το έχουμε θέσει παρά πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο. Γίνεται εδώ και χρόνια, μιλάμε για εκατομμύρια κυβικά νερού.
Ο οικισμός έχει δικό του δίκτυο, το οποίο το διαχειρίζεται το νομικό πρόσωπο που λέγεται Οικισμός Πολυτεχνείου. Ο σύλλογος αυτός, διαχειρίζεται το δικό του εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης. Δεν ελέγχεται από το δήμο. Το νερό, πάει στον οικισμό από ένα κεντρικό ρολόι που ανήκει στο δήμο Μαρκοπούλου το οποίο βρίσκεται εκεί για τον οικισμό, και η ΕΥΔΑΠ τιμολογεί το δήμο. Ζητάμε εδώ και δύο χρόνια να τιμολογείται ο οικισμός όσο χρεώνεται και ο δήμος. Ο σύλλογος του οικισμού εισπράττει τα χρήματα, το ερώτημα είναι πάνε αυτά τα λεφτά.
Έχουμε διαμαρτυρίες από οικιστές, ότι εκείνοι πληρώνουν κανονικά.

Εκτός τα οφέλη προς το δήμο που αφορούν την ΕΥΔΑΠ, έχετε κάτι άλλο να προτείνετε για το οικονομικό νοικοκύρεμα;
Γ.Α.: Υπάρχουν λεφτά που πρέπει να εισπραχτούν από τα τέλη καταστημάτων και τα κέντρα διασκεδάσεως. Υπάρχουν δύο κατηγορίες καταστηματαρχών. Οι συνεπείς, που πληρώνουν κάθε χρόνο, που είναι κατά βάση μικροί, και οι μεγάλοι που δεν πληρώνουν. Όταν θέσαμε το θέμα, που είναι αρκετά αντιδημοφιλές, ο κ. Μεθενίτης μας κατηγόρησε ότι θέλουμε να κλείσουμε τα μαγαζιά. Μάλιστα ανέφερε, ότι θα φέρει θέμα ώστε τα καταστήματα να μην πληρώσουν τα χρέη τους πριν το 2011. Οι οφειλές για το 2005, το 2006 και το 2007 ήταν 510.000 ευρώ. Μιλάμε για πάρα πολλά λεφτά. Επίσης έχουμε την πλαζ, που κάνει εισπράξεις κοντά στο εκατομμύριο. Ο δήμος μπορεί έχει έσοδα! Έχουμε το Λιμενικό Ταμείο που είναι πλέον δημοτικό. Ένα πολύ σοβαρό θέμα, είναι ότι ο κ. Μεθενίτης παρανόμως, αρνείται να δημοσιεύσει τις προσκλήσεις για συνεδριάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο γιατί δεν θέλει να είμαστε παρόντες. Η εκτίμησή μας, είναι ότι τα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Έχουμε προτείνει την αξιοποίηση του βουρκαδίου, έχουμε ένα τρομερό αρχαιολογικό τοπίο που είναι ανεκμετάλλευτο. Γενικότερα, δεν ασχολείται κανένας με μια προοπτική ανάπτυξη του τόπου.
 
Πηγή: http://www.exanatolis.gr/summary.asp?catid=3982&subid=2&pubid=19822 
 
 
Επιστροφή