Αρχική Σελίδα
Χάρτης Ιστοχώρου
Είσαστε εδώ: Αρχική Σελίδα » Γραφείο Τύπου » Δελτία Τύπου | Νέα / Ανακοινώσεις | Δραστηριότητες | Πρακτικά Δημ. Συμβουλίου | Τί γράφει ο Τύπος για μας...
Δραστηριότητες | 26/02/2013 Επιστροφή
Χρήστος Γιανναράς: «Δεν είναι κρίση - είναι παρακμή!»


Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκoπούλου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 24/02/2013, η εκδήλωση που διοργάνωσε η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ», με ομιλητή τον καθηγητή φιλοσοφίας κ. Χρήστο Γιανναρά, με θέμα:
 
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΜΕ;»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από την Δημοτική Σύμβουλο της Κίνησης κα Αγγελική Τεμπονέρα η οποία, κατά παράκληση του ομιλητή, αναφέρθηκε στον κ. Γιανναρά μόνο με την ιδιότητά του ως καθηγητού φιλοσοφίας, παραλείποντας τα λοιπά στοιχεία του πλούσιου βιογραφικού του.

Ακολούθως και στην πολύ σύντομη εισαγωγή του, ο επικεφαλής της Κίνησης κ. Γεώργιος Αδάμος αναφέρθηκε στη «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» και τόνισε:

Η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» από την απαρχή της ίδρυσής της επέλεξε να δραστηριοποιηθεί ταυτόχρονα σε τρεις άξονες:

1ον Στον αμιγώς πολιτικό, που σημαίνει έλεγχος της Δημοτικής Αρχής με στενή παρακολούθηση κάθε επιτροπής και δραστηριότητας του Δήμου, με ταυτόχρονη ενημέρωση των κατοίκων.
2ον  Στον κοινωνικό, με τη διοργάνωση δραστηριοτήτων που σκοπό έχουν να συμβάλουν αφ’ ενός στη δημιουργία  κοινωνικού ιστού (ανύπαρκτου έως σήμερα στο Πόρτο Ράφτη) και αφ’ ετέρου στη μέγιστη δυνατή όσμωση, επικοινωνία και αλληλοκατανόηση μεταξύ του γηγενούς πληθυσμού και αυτών που επέλεξαν να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σ’ αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο.
3ον  Στον πολιτιστικό και πνευματικό ευρύτερα, με τη διοργάνωση προβολών, εκδηλώσεων, τοπικών περιηγήσεων, καθώς και συζητήσεων με τη συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων, οι οποίοι θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στη σκέψη μας.
 
Σε αυτόν τον τρίτο άξονα, λοιπόν, εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωσή μας και θα ήθελα να καλωσορίσω με τη σειρά μου και ναευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Γιανναρά για την τιμή που μας κάνει να είναι απόψε μαζί μας, ώστε να συμβάλει με τον λόγο του, τους προβληματισμούς που θα θέσει αλλά και τις απαντήσεις που θα δώσει, στη προσπάθειά μας αυτή.
 
Ο καθηγητής κος Γιανναράς, λαβών το λόγο, τόνισε από την αρχή της ομιλίας του ότι δεν στοχεύει να δώσει έτοιμες λύσεις αλλά να «δώσει τροφή για το σπίτι». Έδωσε έμφαση στην ανάγκη να «κοινωνήσουμε την αγωνία», «η Παιδεία να γίνει υπηρέτης του κοινωνικού συνόλου», «η ιεράρχηση των αναγκών να καθορίζει τον τρόπο ζωής μας», «να ορίσουμε σκοπό στη ζωή μας» και να αποκτήσουμε «χαρά ζωής».
Τόνισε, ακόμη, ότι στην αρχαία Ελλάδα πολίτης είναι αυτός που «μετέχει κρίσεως και αρχής», ότι είναι ανάγκη να προσαρμόζουμε οτιδήποτε ξενόφερτο στο δικό μας τρόπο ζωής και όχι να πιθηκίζουμε. Η «κοινωνία των προγόνων μας ήταν κοινωνία των αναγκών» και εκεί πρέπει να οδεύσουμε και εμείς αν θέλουμε να ανακαλύψουμε διέξοδο στα αδιέξοδά μας.

Στη συνέχεια, αφού επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσει η ανάσχεση της καταστροφής, ανέφερε ότι σήμερα «τα κόμματα έχουν μετατραπεί σε συντεχνίες αυτονομημένες από το κοινωνικό γίγνεσθαι» και ότι είναι καιρός οι πολίτες να ενεργήσουν. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «αυτό που ζούμε δεν είναι κρίση, είναι παρακμή» και ότι «με τα πρέπει δεν γίνονται αλλαγές».
Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση βασισμένη σε ερωτήματα που τέθηκαν από το ακροατήριο, το οποίο αποδείχτηκε αντάξιο του διακεκριμένου ομιλητή αφού οι ερωτήσεις ήταν εύστοχες και διεισδυτικές. Όσον αφορά την παρακολούθηση της ομιλίας από τους συμμετέχοντες σ’ αυτήν, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι έγινε μέσα σ’ ένα κλίμα  σχεδόν κατανυκτικό, ανταποδίδοντας στον φιλόσοφο καθηγητή τον προσήκοντα σεβασμό.

Στο τέλος οι διοργανωτές δέχτηκαν συγχαρητήρια από τους παρευρισκόμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ρωτούσαν αν θα υπάρξει συνέχεια με ανάλογες προσκλήσεις σημαντικών προσωπικοτήτων.

Η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια.
 
Πόρτο Ράφτη, 26/02/2013
«ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»
το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
www.dynami-elpidas.gr
 
Επιστροφή