Αρχική Σελίδα
Χάρτης Ιστοχώρου
Είσαστε εδώ: Αρχική Σελίδα » Γραφείο Τύπου » Δελτία Τύπου | Νέα / Ανακοινώσεις | Δραστηριότητες | Πρακτικά Δημ. Συμβουλίου | Τί γράφει ο Τύπος για μας...
Δραστηριότητες | 04/09/2012 Επιστροφή
Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος με τη ματιά ενός φίλου...


Αυγουστιάτικος Πανσέληνος με Δύναμη κι Ελπίδα

(καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται)
 

Στις 31 Αυγούστου του 2012 είχαμε μια ευχάριστη «πανσ-ελληνική» εμπειρία, στην παραλία της Αγ. Μαρίνας, στο ύψος του "ναυαγοσώστη" με αλληλέγγυες διαδικασίες συμμετοχής όπου ο καθένας συνεισέφερε τη συμμετοχή του σε είδος «σπιτικό» και «λαχταριστό», με μεράκι, κρασάκι, τσιπουράκι και τραγούδι (δε μας τάχες πει αυτά μαστρο- Γιώργη!).
 
Η φεγγαρόλουστη χθεσινή βραδιά μου θύμισε τα «Λυγκήστεια» (!).
 
Πρόκειται για τοπικό έθιμο της Φλώρινας με σκοπό την συνάντηση των ντόπιων με τους ξενιτεμένους από τον τόπο τους Φλωρινιώτες, είτε βρίσκονται στη χώρα, είτε στο εξωτερικό. Η βραδιά παίρνει τη μορφή πολιτιστικής εκδήλωσης με ζωντανή μουσική, χορούς αλλά και εκθέσεις εικαστικού τύπου. Τα τελευταία χρόνια στην εκδήλωση αυτή παίρνουν μέρος όχι μόνο οι ντόπιοι αλλά και ξένοι τουρίστες που έρχονται για ν' απολαύσουν το θέαμα.
 
Η "Δύναμη Ελπίδας" λοιπόν τείνει να κάνει θεσμό ή τοπικό έθιμο αυτή την εκδήλωση ...
 
... "Αυγουστιάτικος Πανσέληνος με Δύναμη κι Ελπίδα", στον Π. Ράφτη.
 
Βρεθήκαμε λοιπόν πολλοί παλιοί γνωστοί από την συμμετοχική μας δραστηριότητα στα «κοινά» και όχι μόνο, συζητήσαμε ελεύθερα και «χύμα», όπως το παλιό καλό τσίπουρο, χωρίς ταμπού κι αναστολές, κάναμε κοινωνική κριτική (!), τσιμπήσαμε τα μεζεδάκια μας, ήπιαμε το κρασάκι μας και το φχαριστηθήκαμε βρε αδερφέ!
 
Η συμμετοχή των παιδιών μας, μας υπενθύμισε το "ζωντανό" μέλλον του τόπου μας. Η εξέδρα του ναυαγοσώστη, αν είχε μιλιά, ακόμα θα φώναζε.
 
Και ήρθαν, σαν ... "κερασάκι στην τούρτα" της καλής παρέας, οι νότες της κιθάρας, του μπουζουκιού και του ακορντεόν να μας χαϊδέψουν ευχάριστα τ΄ αφτιά και να μας σπρώξουν να σιγοτραγουδήσουμε κι εμείς στίχους γνωστούς κι αγαπημένους.
 
Μ' αυτά και μ' αυτά, οι πρώτες πρωινές ώρες του Σεπτέμβρη μας βρήκαν αγαπημένους, φχαριστημένους και λουσμένους με φως του φεγγαριού και νότες τ΄ ακορντεόν.
 
Αυτό όμως που πιστεύω πως έμεινε σε όλους μας ήταν η «Δύναμη» της αλληλεγγύης και η «Ελπίδα» της συνεισφοράς.
 
Όλοι μαζί κάνουμε θαύματα.
 
Τίποτα δε σταματάει την κοινή προσπάθεια αγνών ανθρώπων.
 
Δεν έχει σημασία ποιος κάνει, ατομικά, κάτι χρήσιμο για τον Τόπο του.
 
Σημασία έχει να γίνεται και να υποστηρίζεται απ' όλους μας.


Νίκος Κασίμης
prafti05@gmail.com
(πηγή: http://www.environment.gr/magazine/index.php/topoi/portorafti/item/348-2panselinosaug-de)

 
Επιστροφή